Araç Projelendirme Hizmetleri
minibüs veya otobüsten panelvan kamyonete dönüşüm araç projesi
Azami yüklü ağırlığı 3500 kg aşmayan M2 kategorisi minibüs ve otobüslerin panelvan veya camlı panelvan kamyonete dönüşümü araç projesi mümkündür.
Dönüşüm için araca uygulanacak tadilatlar
- Toplam koltuk sayısı 6+1 kişi aşmayacak şekilde koltukların sökümü
- Sökülen koltukların bağlantılarının yeniden montaja izin vermeyecek şekilde kaynak yada kesme benzeri yöntemler ile kapatılması
- Araçta yolcu bölümü ile yük bölümünün bir panel ile ayrılması
Tadilat tamamlandıktan sonra TSE başvurusu yapılır proje onayı sonrasında araç sahibi tarafından TÜV muayene ve noterde ruhsat değişikliği yapılarak tadilat tescil edilir
minibüsün panelvana dönüşümünde dikkat edilmesi gerekenler
- Aracın koltukları sökülmeli, bağlantı noktaları yeniden montaja izin vermeyecek şekilde kaynak kesme vb yöntemler ile kapatılmalıdır.
- Aracın yolcu bölümü ile yük bölümü arasına bu alanları birbirinden ayıracak bölme yapılmalı. Bölme malzemesi ahşap yada sac vb malzemelerden seçilebilir. Sağlam şekilde bağlanmış olması esastır.
- Mevzuatta kamyonet araçta şöför+6 koltuk sayısına kadar izin verilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus bu koltukların araçta söküm sonrası kalan koltuklar olmasıdır. Başka bir deyişle aracın koltuk dağılımında veya koltuk yerlerinde değişiklik yapılması mümkün değildir. Ancak raylı koltuk balantısı olan araçlarda ray üzerinde kaydırma yapılabilir.
- Çift veya üç sıra koltuklu olarak panelvan kamyonete dönüştürülecek araçlarda dikkat edilmesi gereken bir başka husus, araçta kalan yük bölmesinin uzunluğunun aracın dingil mesafesinin % 40 ından az olmamasıdır.