Karavan, Motokaravan ve Çeki Demiri (Çeki Kancası) Resmi Prosedürleri Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Karavan, Motokaravan ve Çeki Demiri (Çeki Kancası) Resmi Prosedürleri Hakkında Sık Sorulan Sorular

karavan

Karavan, Motorlu Karavan  ve Çeki demiri hususunda sık sorular soruları sizler için derledik harici soru ve sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz 

Mustafa Yunus AKMAN 0 533 469 64 08

Ofis Tel: 0212 407 11 11 

1-) Hangi araçları motorlu  karavan projesi ile motorlu karavana tadil edebilirim ?
**Motorlu karavana tadilat araç projeleri belirleyici olan aracınızın kategorisinden ziyade yönetmeliklerde tanımlı minumum gereksinimleri sağlayacak yeterli alana sahip olmasıdır
      Panelvan kamyon veya kamyonet, M2 kategorisi minibüs, M3 kategorisi otobüs, N1,  şasi kamyonet N2, N3 kategorisi şasi kamyonlar yönetmeliklere uygun tadilat ve karavan projesi ile M1 kategorisi SA motorlu karavana tadil olabilir.
2-) Motorlu Karavana tadilat için araçlarda gereken minimum gereksinimler nelerdir ?
**Bir aracın karavan olarak tescile edilebilmesi araçta bulunması gereken minimum gereksinim aşağıda sıralanmıştır.
(i) Koltuklar ve masa,
(ii) Koltuklardan dönüştürülebilecek uyku yatağı,
(iii) Yemek pişirme imkânları,
(iv) Depolama/Saklama imkânları.
Bu ekipmanlar oturma bölümüne sabit olarak monte edilir; ancak masa kolayca çıkarılabilecek şekilde tasarlanabilir.
Minimum gereklerin yanı sıra araçta opsiyonel olarak tercih edilebilecek elektrikli cihazların (TV, Buzdolabı, vs) bulunması halinde bu cihazların enerjiyi harici kaynaktan alması (Güneş enerjisi, Harici akü, Şebek elektriği vb) veya EMC (Elektro Manyetik Uyumluluk) belgeli cihazların kullanılması gerekmektedir.
Şasi araçların bir üst yapı ile karavana tadil olması halinde araca montajı yapılacak aydınlatmaların E belgeli olması gerekmektedir. 
Tüm bu detaylar  imalatı aşamasında firmamız tarafından verilecek danışmanlık desteği ile rahatlıkla aşılabilecektir.
3-) Motorlu karavanımda tescil edebileceğim koltuk sayısı nasıl belirlenir ? 
** Bu konuda aracın mevcut durumuna ilişkin bir takım alternatifler bulunmaktadır.Örneklerle açıklamaya çalışacağım
Karavana tadil edeceğiniz aracın şöför+2 veya şöför+1 koltuklu panelvan araç olması halinde, aracınızın koltuk sayısını arttırmak istiyorsanız.
İlave edeceğiniz koltukların,
Koltuk mukavemeti                    ECE-R 17
Emniyet kemeri bağlantıları    ECE-R 14
Emniyet kemerleri                      ECE-R 16
regülasyonlarına uygunluğunun aksam tip onay belgeleri ve/veya  teknik servis raporları ile tevsik edilmesi gerekmektedir
“Önemli detay: Şöför +2 koltuklu aracınızın Şöför+1 koltuklu araca tadil etmeniz 2 li koltuğu söküp tekli koltuk takmış olmanızdan ötürü koltuk montajı olarak değerlenidirilmektedir.
M2-M3 kategorisi araçlarınızın karavana tadil projelerinde aracın orijinal koltuklarının söküp takma işlemi yapılmadan kullanılması ve aracın yapısının uygunluğu halinde  şöför+8 koltuğa kadar tescil edilebilir.
Burada M1 kategorisi araçların maximum 8+1 koltuklu olabileceği ve aracın yapısının karavan ekipmanları ile birlikte kaç koltuk bulundurabileceği belirleyicidir.
Şu şekilde örneklendirebiliriz 
-44 koltuklu M3 kategorisi bir otobüsü karavana tadil edilmesi işleminden araç hem şöför +8 koltuk hemde karavan ekipmanları için yeterli alana tadil olacaktır.
– 17 koltuklu M2 kategorisi minibüs  bir aracın kullanılması haline aracın ön bölümünde ki yolcu ve şöför bölümü haricinde ki alanda karavan ekipmanları ile birlikte ancak  2 yada 3 koltuk olacak şekilde alan kalacaktır.
4-) Çeki demirinin ruhsata işletilmesi gerekli midir ? 
**Aracınıza taktıracağınız çeki demirinin  E  belgeli , aracın markasına  ve modeline  uyumlu olması gerekmektedir.Çeki  demirli araçlarda  ruhsatta “çeki demiri  ifadesinin bulunması gerekmektedir. Marka ve modele uygun  çeki  demirinin  taktırılması  ve  en  uygun  yönlendirme  konusunda  aracın teknik servisine danışılmalıdır. Çeki  demirinin  ruhsata  işlenebilmesi  için  TSE onaylı    montaj uygunluk raporu gereklidir. Montaj uygunluk raporu  tadilatçı firma tarafından hazırlanır ve TSE Araç Proje Müdürlüğü tarafından onaylanır. Onaylı Montaj  Uygunluk Raporu ile TÜV muayenesine gereksinim duymaksızın noterler üzerinde ruhsat işlemleri tamamlanır.
5-) Karavan çekici araç yada motokaravanları kullanabilmek için ehliyet sınıfı ne olmalıdır ? 
**750 kg. altındaki çekme karavanları ve 3,5 ton altındaki motokaravanları B sınıfı ehliyetinizle çekebilir / kullanabilirsiniz.
 
6-) 750 kg. ve üzeri çekme karavan için ayrı bir ruhsat çıkarmak zorunlu mudur?
Karayolları  ve  Trafik  kanunlarına  göre  750 kg.  üstü çekme  karavanların çekicisi  olan aracın  plaka  ve  ruhsatına vizeli  ayrı  bir ruhsatının olması gerekmektedir. Burada dikkat   edilmesi  gereken  husus   ileride  karavan  ya  da  çekicisi olan araç ayrı ayrı satılmak istendiğinde karavanın vizesini çekicisinden  ayırmak için karavanın tip onay belgesinin   isteniyor olmasıdır.
7-) 750 kg. ve üzeri karavan çekebilmek için ehliyetimi değiştirmem gerekir mi?
Karayolları  ve  Trafik  kanunlarına  göre  750 kg.  ve  üzeri  karavan çekebilmek  için  D
sınıfı   ehliyet  sahibi  olmanız  gerekir. 28.04.1997  tarihinden  önce  alınmış  E  sınıfı ehliyetiniz  varsa  bununla  da  kullanabilirsiniz.
8 -)  Yasal olarak hangi tip araçlar motokaravan yapımına uygundur?
Şasi Kamyonetler, Panelvan Kamyonetler, M2, M3 kategorisi Minibüs ve Otobüsler AİTM de ve MARTOY de belirtilen şartları sağlaması halinde karavan araç projesi yapılarak M1 kategorisi motorlu karavana tadil edilebilir
9 -) 5 yaşından  küçük   ticari araçlar   motokaravana dönüşebilir mi?
Teknik  olarak  bu  uygulamanın  önünde   bir  engel  yoktur. Ancak  5  yaşından küçük ticari   araçlar  özel  kullanım amaçlı  motokaravana dönüştüğünde fatura bedeli üzerinden    ÖTV   taahhuk ettirilir.
5 yaşından büyük araçlar ÖTV’den muaftır.
10-) Motokaravanların şehir içi kullanımı ve 1. köprüden geçişi serbest   midir ? Motokaravanlar  yolcu  taşıma ruhsatlı (M sınıfı)  araçlar olduğu  için  şehir  içi  kullanım ve 1. köprüden geçişleri serbesttir.
 Karavan ,Motokaravan projeleri ile tarafımızca yapılmaktadır

Benzer gönderiler

Yorumlar (3)

merhabalar 17 m3 panelvan aracımı karavana cevirmek istiyorum proje maliyeti ve emniyet işlemlerinin takini maliyeti ne kadardır. Teşekkürler

Dukato Panelvan hususî aracımı karavan yapmak istiyorum. .
Projemi yapmak için yardımcı olabilirmisiniz. ..

İletişime geçmeniz halinde yardımcı olabiliriz

bir yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

WhatsApp İletişim
1
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Hemen Ara