MİNİBÜSTEN KAMYONETE ÇEVİRME ARAÇ PROJESİ
MİNİBÜS NASIL KAMYONETE ÇEVRİLİR ? OTOBÜS NASIL KAMYONETE ÇEVRİLİR ?
MİNİBÜSTEN KAMYONETE ÇEVİRME ARAÇ PROJESİ FİYATI İÇİN BİZİ ARAYABİLİRSİNİZ SORULARINIZ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN AŞAĞIDAKİ YAZIMIZI İNCELEYEBİLİRİSİNİZ
Minibüsten kamyonete çevirme
MİNİBÜS NASIL KAMYONETE ÇEVRİLİR ?
Minibüs aracın kamyonete çevrilebilmesi için öncelikle aracın azami yüklü ağırlının 3500 kg dan fazla olmaması gerekir. Aksi durumda araç kamyonet değil kamyon olacaktır.
Azami yüklü ağırlığı 3500 kg dan fazla olmayan minibüs veya otobüs araçların kamyonete çevrilmesi için iki farklı durum sözkonusudur.
Birincisi Minibüs yada otobüs aracın BB üst yapı kodlu kamyonete çevrilmesi, yani panelvan kamyonete dönüşüm yapılması
İkincisi Minibüs yada otobüs aracın BA üst yapı kodlu kamyonete çevrilmesi, yani araç gövdesinin kesilip yeni bir üst yapı yapılarak kamyonete dönüşüm yapılması
Panelvan kamyonete dönüşüm için araçta fiziki olarak yapılması gerekenler,
- Aracın koltukları sökülmeli, bağlantı noktaları yeniden montaja izin vermeyecek şekilde kaynak kesme vb yöntemler ile kapatılmalıdır.
- Aracın yolcu bölümü ile yük bölümü arasına bu alanları birbirinden ayıracak bölme yapılmalı. Bölme malzemesi ahşap yada sac vb malzemelerden seçilebilir. Sağlam şekilde bağlanmış olması esastır.
- Mevzuatta kamyonet araçta şöför+6 koltuk sayısına kadar izin verilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus bu koltukların araçta söküm sonrası kalan koltuklar olmasıdır. Başka bir deyişle aracın koltuk dağılımında veya koltuk yerlerinde değişiklik yapılması mümkün değildir. Ancak raylı koltuk balantısı olan araçlarda ray üzerinde kaydırma yapılabilir.
- Çift veya üç sıra koltuklu olarak panelvan kamyonete dönüştürülecek araçlarda dikkat edilmesi gereken bir başka husus, araçta kalan yük bölmesinin uzunluğunun aracın dingil mesafesinin % 40 ından az olmamasıdır.
İkinci durumda yani gövdenin kesilerek kamyonete çevrildiği durum;
Ana hatları ile kütle ve boyutlar şartlarını sağlayacak üst yapının yapılması, E belgeli aydınlatmaların kullanılması, aracın arkadan çarpmaya karşı koruma şartlarının kategorisine uygun olması yeterli olacaktır.
Daha detaylı olarak değerlendirilirse,
Ek VIII tarif edilen aşağıda ki şartları sağlaması gerekir.
1-)Üst yapıların, temel araç üreticisinin beyan ettiği azami ve asgari ölçü ve kütleler içinde kaldığı tespit edilmelidir.
2-) N kategorisi araçların kasa yapımında, yük dağılımının uygunluğu kontrol edilmelidir. Üst yapı şasi bağlantılarının uygun yöntemler ile yapıldığı kontrol edilecektir. U cıvatalı bağlantılarda şasi profilinin ezilmemesi için önlem alındığı tespit edilmelidir.
- Kasa ve çamurluklar, araç için öngörülen en büyük çaplı lastik ve kar zinciri ile birlikte en kötü koşullarda dahi en az 50 mm boşluk kalacak biçimde olduğu tespit edilmelidir.
- Kasaların arkada en dış konumunun arka koruma çerçevesine göre 70/221/AT Yönetmeliği veya BM/AEK Regülasyonu 58’de yer alan sınırlamalar içinde kaldığı tespit edilmelidir.
- Damper, çöp kamyonu vb. araçların hidrolik mekanizmalarının 3/3/2009 tarihli ve 27158 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Makine Emniyeti Yönetmeliğine (2006/42/AT) uygunluğunu gösteren CE işareti aranır.
- Çöp kasası monteli araçlar için yapılacak hacim hesaplarında, çöp yoğunluğu değeri olarak TS EN 1501-1 Çöp Toplama Aracı standardının Ek C’sinde belirtilen değerler esas alınır.
- Üst yapıcı tarafından ilave edilen aydınlatma cihazları “E” veya “e” işaretli olmalı ve daha önceki aşamadaki tip onay belgesine aykırı olmamalıdır. Aydınlatma cihazlarında değişiklik yapıldığı takdirde ilgili yönetmeliğe uygunluğu teknik servis tarafından düzenlenen rapor ile tevsik edilmelidir.
- Üst yapı nedeni ile daha önceki aşamalarda alınmış tip onay belgelerinin geçersiz olduğu tespit edildiği takdirde, yeni belge veya teknik servis tarafından düzenlenmiş rapor aranır.
- Birinci aşama imalatçısının yazılı izni olmadan aracın kütlelerinde teknik kapasiteleri aşılamaz. Ancak, bu Yönetmeliğin diğer hükümlerinin sağlanması ve yaptığı işlemle ilgili sorumluluk tadilatçıda olması kaydıyla, 5 yaşından büyük araçlarda birinci aşama imalatçısının yazılı izni aranmayabilir.
- Ayrıca, yapılan değişiklikler nedeni ile geçersiz olan, fren, kütleler ve boyutlar vb. diğer tip onay belgeleri yerine yeni tip onay belgeleri veya teknik servis raporlarının alınması zorunludur.
Minibüs nasıl kamyonete çevrilir
Minibüs ve otobüs araçların kamyonete çevrilmesi araç projeleri için firmamız ile iletişime geçebilirsiniz
MİNİBÜS VEYA KAMYONET ARAÇLARIN KAMYONETE ÇEVRİLMESİ ARAÇ PROJESİ ONAY SÜRECİ
1Araç TSE yetkili teknik sorumlu belgesine sahip firmamız tarafından incelenir.
2TSE Araç proje başvurusu yapılır. Araç fiziki incelemesinin yapılması için araç kontrol merkezine götürülür.
3TSE 360 online sistem üzerinden AİTM münferit tadilat araç uygunluk belgesi onaylanan aracın, proje işlemleri tamamlanır.
4Proje onayı için işlem süresi 1-4 iş günü içerisinde tamamlanmaktadır.